Red love

Sedan i onsdags tävling i Dust cup har jag tagit det lite lugnt och hållit mig under laktattrösklen. Jag kände mig ju rätt sliten i onsdags och det var kanske inte så konstigt då jag hade kört 7 tävlingar på 18 dagar. I morse var jag ute och surra i 75 min grusväg på 145-160bpm. Rätt ointressant och händelselös träning men ändå tänkte jag mig på att göra något liknande i morgon på söderåsen men då förlänga passet till åtminstone 120 min.

Var i kväll på bio och såg Inglourious Basterds. En riktigt, riktigt bra film! Men mästerverket är tjejen på bilden, Mélanie Laurent. Så snygg så de gör ont.

Dust cup episod 6

Igår var jag återigen över i vårt kära grannland, ölens land, Danmark! Det var en ny deltävling av Dust cup som gick precis norr om Köpenhamn. Ca 1h resväg här ifårn helsingborg inkl överfarten med färjan så det är närmare än vad vi har till 95% av tävlingarna i Sverige.

Jag bestämmde mig inte att hänga med förrän på förmiddagen samma dag. Faktum är att jag hade kört backintervaller kvällen innan och var fortfarande lite sliten sedan helgens tävlingar men tänkte att det skulle bli ett fint och roligt träningspass. Efter att ha testkört banan visade det sig att det skulle bli backigt idag igen. Det var inte mer än ca 40höjdmeter från högsta till lägsta nivå på banan men de hade utnyttjat backarna maximalt. Upp och ner hela tiden var det och när det gick uppför så var det oftast riktigt brant.

383 startande var det och jag ställde mig någonstan mellan fålla 1 och 2 med cirka 30 personer framför mig. När starten gick kände jag direkt att det var trötta ben för jag hade svårt att hänga med redan där men jag klammra mig ändå fast rätt bra. I slutet av varvet blev jag omkörd av en tjej uppför en backe. Manligheten tog sig en törn men det visade sig vara Annika Langvad som är Dansk mästare så jag tänker inte skämmas så himmla mycket ha ha. Det gick segare och segare i backarna och halvvägs på 2a varvet började det rycka lite i musklerna som har varit skadedrabbade så jag avslutade mitt träningspass efter 2 varv / 45 minuter. Jag skyller det hela på min massör som var sjuk i måndags så jag missade mitt besök.

När jag hade cyklat klart så hällde jag i mig en halvliter chokladmjölk och tryckte i mig några bitar rulltårta. Ironiskt nog då jag tänkt att jag skulle gå ner ett par kg till nu. Det är lite planer för nästa säsong faktiskt då jag tror jag skulle prestera bäst 3-4kg lättare än vad jag är nu och jag går hellre ner de kilona under hösten så jag kan ligga på energibalans under vintern och ha ork till att träna ordentligt. Dessutom har jag tänkt att så smått börja med lite lätt styrketräning redan nu för att anpassa leder osv till den tyngre styrketräningen i höst/vinter. Mycket fokus kommer att ligga på att vara skadefri nästa år.

Och så var de ju de med XC med...

7 varv á 6,3km stod på menyn idag. För att göra det trevligt så var varje varv utrustat med ca 160 höjdmeter vilket gav si sådär 1100-1200 höjdmeter på 44km. Jag insåg långt i förväg att jag inte var tränad för sådana här utsvävningar och hade väl mer eller mindre planerat att bryta efter 3-4 varv.

Jag låg med i tätklungan ca 2km ut på första varvet och sedan stod jag på huvet efter att ha klantat mig otroligt över ett stenparti. Precis som igår hade jag svårt att bara hålla linje och vet ej varför. Där tappa jag ju givetvis oxå klungan och fick sedan köra ensam resten av tävlingen.

Ensam är sällan stark och så var det inte idag heller. 2 första varven var jag tydligen inte så långt efter men sedan började jag tappa. Efter 3 varv tänkte jag bryta men gick ut på ett 4 ändå, och efter det tänkte jag bryta men så ropade Mattias att om jag körde alla 7 varven så skulle han aldrig hacka ner på mig, så jag tänkte, va fan jag provar ett till...

Farten började bli klen i uppförsbackarna och där var inte mkt krut i benen till att göra några större fartväxlingar. Efter 5 varv kändes det tillräckligt men så ploppa de upp i mitt huvud att jag bröt förra helgen och jag vill ju inte vara känd som "han som bryter" så jag malde vidare på ett 6e varv och sen när man bara har sista varvet kvar kan man ju inte bryta så jag körde ett 7e med. Det gick så långsamt i uppförsbackarna ibland så jag tror en tant med rullator skulle krypa förbi mig. Ett par gånger gick det knappt med styrfart på 28-32. 

Sluttiden blev 2h och 15 minuter hela 14,5min efter vinnaren Martin Filipsson. 5a av 6 fullföljande. Bara på sista varvet lär jag ha tappat minst 5 minuter!

Resultatet var ju rätt så väntat. Den här säsongen har träningar över 1h varit ovanliga, över 1,5h sällsynta och över 2h ej existerande skulle jag vilja säga. Min uthållighet är värdelös men det är inget jag tänker träna upp det lilla som finns kvar av den här säsongen. Tävlingar över 90 min ger jag inte mkt för, jag vill ha intensivt och pangpang och tränar därefter! För övrigt är jag mest glad över att jag har kunnat träna i en månad nu utan skadekänningar.


GM Tempo

Idag var det dax för Götalandsmästerskapen i tempo. Det var helt klart en fin bana, om än kanske lite för snabb för att gynna mig. Hur som helst var den 9km lång och började i motvind ett par hundra meter på grusväg för att sedan klättra 60m upp för en backe. Jag gick ut ganska lugnt och sparade mig lite till backen. Gick inte på för fullt förrän jag var 2/3 upp. Kändes riktigt bra men sen fastnade jag nånstans i tempot där...

Utför körde jag ganska mesigt och många av de bitar där jag hade tänkt att hämta in tid rullade jag mest igenom och klantade mig dessutom på ett par ställen som jag verkligen inte skulle ha problem med. Tog tag i mig själv och drog upp farten bra igen och började få in lite flyt. Resten kan jag nog inte klaga så mycket på mer än att jag egentligen kunde tagit i lite till.

Resultatet blev en 4e plats 24 sekunder från bronset. 57 sek från guld. Ett resultat jag egentligen borde vara nöjd och det är jag till viss del oxå, men lite bitter över att jag faktiskt skulle kunnat kört snabbare och bättre. Framför  allt i partierna efter den första backen (och fram till lerhålet, för er som var med).

Här på väg uppför den nämnda backen.

Dunderdricka

Nu var det ju 2 veckor sedan studien publicerades och Katarina har varit i gång ett tag så jag är lite sen på det här, men nu ska de provas. Går det bra i helgen är det kanske dags att byta ut glass och kebabpizzauppladdningarna.

För er som inte har en aning vad jag pratar om så var det en nygjord studie där man testade nitratets effekt från rödbetor på prestationsförmågan och det visade sig ha en markant förbättring. 2007 gjorde även en svensk forskargrupp en liknande studie med liknande resultat.Nämen titta!

Jag fastnade på EN bild i helgen. Där mitt inne i smetet med #5


Foto: ©jahn ekman

Hittade även en bild på mig från Dust cup i onsdags

Foto: Jens Thomasberg

Blandade resultat

Söndag kväll, man är alltid lika trött men som tur är kommer det en ny arbetsvecka där man kan vila upp sig.

Tävlingen i lördags droppa in 2 efteranmälningar vilket gjorde startfältet så mäktigt som 7 startande i elitklasen. Jag gjorde en riktigt bra start, förmodligen lite för bra för mitt eget bästa. Halva första slingan låg jag som 2a i elit och 3a i maxi (elit, junior och H30 ihopa). När det gick uppför orkade jag inte hålla kvar platsen trots att mitt hjärta pumpa som om det var det sista det gjorde. Jag föll ner på en 4e plats i elit som jag höll ganska stabilt. Resten av tävlingen samkörde jag med junioren John Carlsson från Mjölby CK. Vi var ungefär lite klena uppför och brände på ganska bra utför så det fungerade bra. Ett tag var Andreas Ekman i fatt oss men vi lyckades stöta av honom igen och jag gick in på en 4e plats 1:12 från 3an och 2:14 från 2a-platsen. Alexander Blomqvist segrade stiligt och var hela 5:23 före mig.

Det var trots allt ett resultat jag var riktigt nöjd över. Med alla träningsuppehåll pga skada, både den här säsongen och de två föregående känns det som ett under att jag bara tog mig runt.

På söndagens tävling fick jag känna av min ovana vid att träna/tävla två dagar efter varandra. Jag möttes nämligen av betongben redan från starten. Jag hamna långt ner i ledet i startbacken och när vi gick in på singeltracken fastna jag bakom folk jag inte borde. Mina pedalklossar geggade igen när jag var tvungen att springa upp för några leriga hala bergshällar och sen hade jag problem att komma i pedalerna gång på gång. Jag körde upp mig till en 5e plats (9 startande) men benen blev bara segare och segare och jag fick inget flyt i åkningen. Att köra runt sliten och riskera min knäskada bara för att fullfölja lät inte som något vettigt alternativ i mitt huvud så jag klev av efter 3 varv och halva tävlingen gjord.

Är helt klart nöjd med helgen ändå. Jag är överlycklig bara av att mitt knä nu håller så jag kan tävla och dessutom fick jag i lördags känna på att jag kan köra rätt bra trots en 12 åring flickas träningstimmar. Resten av säsongen ska jag försöka hålla ihop, ha kul och skaffa tävlingserfarenhet, sen blir det allvar nästa år om jag lyckas hålla mig skadefri för en gångs skull.

Bilder dyker nog upp i morgon.

Nervös

Fredag eftermiddag! man sitter spännt och längtar till helgen. Jag har anmält mig till elitklass i helgen. På lördag är vi bara fem föranmälda i elitklassen. Hur tråkigt jag än tycker det är med så få anmälda så måste jag säga att det gjort mig lite nervös inför helgen. Två av de anmälda har jag tidigare slagit på tävling och min form har varit riktigt bra senaste veckan vilket banar väg för att jag har chans att slå dem igen. Tankarna har alltså seglat iväg mot en pallplats i elitklass. Även om det beror ett uruselt startfält så hade det ändå varit coolt! Förmodligen kommer det ändå kommer några efteranmälningar och problemet är ur världen. Men nu sitter jag här med pirr i magen.

Endrofinrush i mitt cykelhjärta

Igår var jag i Danmark, Roskilde och körde en deltävling i Dust cup. Att de samlar ihop över 500 startande sådär en vanlig onsdagskväll är rätt sjukt bara det. Ännu sjukare var hur bra bana de hade lyckats lägga. Helt underbar var den! Man bara cyklade med ett leende på läpparna, om än ett ansträngt sådant då man oftast hade 8mmol laktat i benen och en puls på 185bpm.

Jag smög in i startfålla 1 där Patrik, Tim och Benny stod. Starten gick och iväg i en jävla fart ut på stigarna. Upp för backe, ned för backe, hög fart genom den doserade svängen och över rötterna. Hela tiden omgiven av cyklister på alla håll och kanter. Så fort de gavs tillfälle körde jag om och så fort man gick ut för långt i en sväng så kom någon på innern osv. Fältet stabiliserade sig dock ganska fort och jag låg i en klunga bland placeringarna 19-26. Tävlingen var uppgjord som 80 min tävlingstid och där gällde det att köra så många varv som möjligt och givetvis så fort som möjligt på det antal varv man körde. Ett varv tog ca 23 minuter för mig att köra och när det hade gått 72 min passera jag varvning för att gå ut på 4e varvet. Kände dock mig trött i ryggen och var rädd för att jag skulle bli sliten om jag körde ett varv till. Jag ville vara pigg till helgens tävlingar som kändes mycket viktigare så jag hoppade av efter 3 varv på en 24e plats med 5 personer precis framför mig i klungan.

Jag var riktigt nöjd med loppet och hade fått ett bra träningspass och en bra formcheck, precis vad jag behövde. Jag hade inte heller haft några problem att hänga med gruppen ett sista varv och köra om 19e platsen, men det hade kostat mer än de smakat.

Efter målgång så var ett stort bord dukat med chokladmjölk, äpplejuice, banan, apelsin, rulltårta osv. Bara att ta för sig så mycket man kunde. Danskarna vet vad man vill ha efter att man vändt ut och in på lungorna.

Idag efter jobb var det massage igen. Vilken skillnad det var i vänsterbenet den här gången. Nu var ju musklerna rätt medgörliga och man behövde inte bita i bänken för att inte skrika. Ny tid inbokad på måndag efter helgens tävlingar...

Vägd

Stack ut och rullade lite lugnt 30 min idag efter jobb och passade på att rulla inom cykeldoktorn för att väga min hoj. Det blev faktiskt en trevlig överaskning när Park Tool vågen stannade på 8,76. Jag trodde den skulle visa 1-2hg mer.


Plåga på olika vis

Idag ringde jag och bokade tid för massage. Tänkte att jag skulle få bort mina spänningar och muskelknutor i vänstra benet där jag har haft skadeproblem. Dessutom ville jag träna idag och de var nog ingen hit efter massage så jag drog ut på ett kort men effektivt träningspass före. Efter lite uppvärmning hitta jag en fin backe i Jordbodalen där jag körde 4st 30 sekunders maxintervaller med 5 min vila mellan. Efter den sista så var spyan nära, men de gick.

Massagen var en plåga den med, men det behövdes verkligen. Skillnaden mellan vänster och höger ben var som dag och natt. Nu känns det fantastiskt skönt och en ny tid är redan inbokad på torsdag :)

CX-sugen

Vad är väl bättre än 1 bloggning? 2 st!

Jag har ett rysligt sug efter att köpa en CX och köra hela crosscupen i höst. Tyvärr har ekonomin varit bättre och det har sett bätte ut på jobbfronten. Men vi får se, det är ju 2 månader kvar så mycket kan hända.

Jag sammanställde vilka MTB-tävlingar jag tänkt att köra resten av den här säsongen i alla fall. Det är ett rätt fullt schema and I like it! a lot!

12 aug Dust cup i Danmark (eventuellt)
15 aug Vårgårda MTB
16 aug Dynamitracet
22-23 aug Götalandsmästerskapen
5 sept Bockstensturen (eventuellt)
12 sept Hallbyrundan
20 sept Snapphaneturen
26 sept Åstorps CK MTB
27 sept Bockaracet
3 okt Vista mountain

punkish

3 veckos sedan senaste bloggning. Nu är det dax att väcka liv i bloggen igen.

I helgen har Jonas bott hos mig och helgen har innehållit mycket glass, glass och sen en del glass oxå. Idag däremot var det träningstävling i Hjärsås. Glykogenföråden var rätt välfyllda efter helgens laddande av kolhydratrika godsaker och benen hade fått två dagars vila så det var lite av sprättben idag. Banan var däremot rätt svår att sprätta på då det mest var en massa stök och bök.

Efter starten la jag mig på Bennys hjul och låg där till han vurpade. Jag tog ledningen i ett halv varv innan han var ikapp och körde om mig. Sen låg han ca 50m före mig på ett stabilt avstånd. Det märktes tydligt att det här var hans hemmabana då han hela tiden hittade perfekta spårval och hade ett helt annat flyt än en annan som fastnade på de mesta. Hur som helst kändes det riktigt bra idag men tyvärr fick jag punktering halvägs ut på 2a varvet och bröt därefter. Istället hittade jag Micke längs banan där han stod och fotograferade. Idag provade jag även att köra med mina nya klingor, 2-delat, 40-28 vilket var grymt! Nu kan man mata storklinga i princip hela tiden och ändå ha ok kedjelinje.

På vägen hem stannade vi på Ivars gatukök i Tyringe för att köpa glass. Jag köpte en liten mjukglass i bägare vilket var en 0,3l colamugg överfylld med mjukglass. Större än vad en stor mjukglass brukar vara. Simon var värst och köpte MONSTERMUGGEN, 0,75l mugg överfylld med mjukglass.

Nu sitter jag här i soffan och äter glass igen. Nu är det två olika Ben & Jerry's som gäller. Man måste ju variera kosten...

Imorgon är det dock tillbaka till näringsrik oproccecerad mat. Arbetsvecka lockar inte dock. Förhoppningsvis går det fort och till helgen är det ju tävingar i Västgötacupen!

Grymt actionfoto av micke! Foto: Mikael Strand


Lite spex framför kameran efter jag brutit :) Foto: Mikael Strand


Vaderna börjar få sina rätta konturer. Kanske snart ett minne blott om glassdieten fortsätter? Foto: Mikael Strand

RSS 2.0